
Sindicatul National al Functionarilor Publici participa la mesele rotunde organizate de Centrul de Mediere si Arbitraj Propact in proiectul ”Medierea-politică publică eficientă în dialogul civic”
Asociația Centrul de Mediere și Arbitraj Propact a organizat în ziua de joi, 1 noiembrie 2018, în municipiul Botoșani, Masa Rotundă în cadrul proiectului Medierea – politică publică eficientă în dialogul civic. Evenimentul s-a înscris în seria celor opt activități similare programate a se desfășura pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie în regiunile de dezvoltare din România, respectiv în municipiile Târgu Jiu, Botoșani, Alba Iulia, Arad, Oradea, Slobozia, Constanța și București.
La eveniment au participat 23 de persoane, în cea mai mare parte reprezentanți ai grupului țintă din cadrul proiectului: membri ai asociațiilor profesionale de mediatori din regiune, precum și personal din cadrul partenerilor sociali și autorităților și instituțiilor publice (Consiliul Local Botoșani, Consiliul Județean Botoșani, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani). Din partea Sindicatului National al Functionarilor Publici a participat, la masa rotunda organizata la Botosani, doamna Niculina Achițeni, lider SNFP primaria Havarna, jud. Botosani. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți din cadrul Baroului Botoșani, Serviciului de Evidență a Populației Botoșani, cât și din partea mediului de afaceri.
În cadrul discuțiilor au fost diseminate informații relevante privind politicile actuale în domeniul medierii, precum și un instrument de monitorizare și evaluare, cu scopul de a se identifica principalele aspecte evolutive ale medierii în regiunea Nord-Est. De asemenea, evenimentul și-a propus să stimuleze interesul organizațiilor din domeniul medierii, a partenerilor sociali, a autorităților și instituțiilor publice de a participa în mod activ la îmbunătățirea politicilor publice din sectorul medierii inclusiv prin formularea de propuneri de eficientizare a acestora.
A fost agreat faptul că medierea și beneficiile utilizării medierii nu sunt explicate și cunoscute suficient în spațiul public și că potențialii utilizatori ai serviciului de mediere ar trebui să fie convinși să apeleze la mediere pornind tocmai de la aceste avantaje ale acesteia și nu neapărat prin forme de obligativitate și sancțiuni. În același timp, au fost formulate opinii diferite cu privire la necesitatea introducerii în legislație a unor elemente obligatorii cu caracter imperativ sau chiar de constrângere, pentru utilizarea medierii ca etapă preliminară a procedurilor judiciare.
Reprezentanții instituțiilor și autorităților publice au prezentat o serie de bariere în calea accesului sectorului public la activitatea de mediere care pornesc de la faptul că funcționarul public nu poate lua singur decizii cu privire la o eventuală înțelegere, activitatea acestuia fiind sub controlul direct al Curții de Conturi sau al altor instituții de control care pretind utilizarea tuturor mijloacelor legale, deci și a procedurilor judiciare.
Printre propunerile de îmbunătățire a aplicării medierii și de încurajare a potențialilor beneficiari de a apela la aceasta, a fost menționată și crearea de servicii de mediere specializate în cadrul instituțiilor sau autorităților publice (ex.în cadrul primăriilor).
mai multe detalii: http://www.mediereapoliticapublica.ro/comunicat-de-presa-cu-privire-la-concluziile-mesei-rotunde-de-la-botosani.html